Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Πολιτική οξυδέρκεια: υπό το μηδέν

Paul CEZANNE, Οι χαρτοπαίχτες
Κάθε φορά που μία καινούργια δημοσκόπηση δείχνει τα ποσοστά του ΣΥΝ να πέφτουν –και εδώ και πολλούς μήνες αυτό το βλέπουμε σταθερά- δεν σας κρύβω, αγαπητοί αναγνώστες, ότι νιώθω σαν την καημένη την Κασσάνδρα που προέβλεπε το κακό να έρχεται για τους δικούς της, επειδή έτσι την καταράστηκε ο Απόλλωνας. Λέει ο μύθος ότι είχε προβλέψει την πτώση της Τροίας, ακόμα και το πονηρό τέχνασμα του Δούρειου Ίππου των Δαναών, αλλά οι δικοί της δεν την άκουσαν και έγινε αυτό που έγινε.
Από την αρχή - αρχή της δημοσκοπικής ανόδου του ΣΥΝ είχαμε γράψει και ξαναγράψει* για την ευκαιρία που δεν έρχεται κάθε τόσο ώστε να έχεις την πολυτέλεια να την χάσεις γιατί σε λίγο θα ξαναπαρουσιαστεί. Το είπαμε με λόγια, το είπαμε με γελοιογραφίες, το είπαμε με άρθρα.
Είπαμε τότε για την θέληση της κοινωνίας και τον ρόλο του ΣΥΝ και είπαμε επίσης ότι για να τα θαλασσώσουμε θα πρέπει να είμαστε ανεπανόρθωτα ανεπαρκείς –χωρίς να πιστεύουμε τότε, ότι υπήρχε πράγματι έστω και η παραμικρή πιθανότητα να είμαστε τόσο ανεπαρκείς. Σχήματα λόγου ήταν, εκ του ασφαλούς διατυπωμένα.
Κι όμως, λίγους μήνες μετά τα ποσοστά που πλησίαζαν το 20%, φτάσαμε πλέον στο σημείο να κάνει ο ΣΥΝ σύνθημά του το: «Εμπρός για το 5%» και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Τραγικό, τραγελαφικό, διαλέγετε και παίρνετε. Δηλαδή πόση ανοησία χρειάζεται για να καταφέρει μια ηγεσία τέτοιον άθλο; Το λες και δεν το πιστεύεις. Δυστυχώς η ηγεσία του ΣΥΝ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.
Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ακολούθησαν την πολιτική των συμμαχιών που ακολούθησαν, έχοντας στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ και την -μετά βδελυγμίας- άρνηση, έστω και της συζήτησης μαζί του. Κακό μεγάλο που του έκαναν: με τα καμώματά της, η ηγεσία του ΣΥΝ, του επέστρεψε ξανά όλο τον κόσμο που του έφυγε. Τέτοια πολιτική οξυδέρκεια είχαμε να δούμε από την εποχή της αποχής -του Ζαχαριάδη- για το Δημοψήφισμα του Βασιλιά, το '46, ή από την εποχή της διάλυσης της ΕΔΑ!!!!!!!!!!!
Το μεγάλο κακό όμως θα γίνει αν και όταν –ό μη γέννοιτο- επαληθευτούν στις κάλπες αυτά τα νούμερα. Τότε θα ζητηθούν ευθύνες και τότε κανείς δεν θα μασάει τα λόγια του, ούτε ευγένειες, ούτε προσχήματα θα υπάρξουν. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξουν περιθώρια ούτε καν για συζήτηση.
Σημείωση: Την Κασσάνδρα, κανείς δεν την πίστευε, αλλά και κανείς δεν την αγαπούσε γιατί δεν έλεγε αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Έλεγε όμως αλήθειες. Πικρές, αλλά αλήθειες.
*Σχεδόν κάθε 2-3 βδομάδες γράφαμε:
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2009/03/blog-post.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2009/02/blog-post.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2009/01/blog-post_29.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/12/blog-post.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/11/blog-post.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/10/blog-post.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/09/blog-post_23.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/09/blog-post_21.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/09/blog-post_20.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/09/blog-post_13.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/06/blog-post_29.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/04/schooligans.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/04/blog-post_16.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/03/ren-magritte.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/03/blog-post_15.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/03/15-18.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/02/amadeo-modigliani-70.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2008/02/blog-post_13.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2007/12/blog-post_25.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2007/12/blog-post_24.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2007/12/blog-post_04.html
http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2007/11/24112007.html

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να στηρίζεις μικρό κόμμα πρεπει να εισαι οικονομικά ανεξάρτητος
Αν εχεις υποχρεώσεις ,παιδιά που θα μείνουν στήν απέξω ενώ θα βολευτούν του γείτονα δηλώνεις ΠΑΣΟΚ η ΝΔ καί τσιμέντο να γίνει
Αν βεβαια εχεις και ενα blogge για να εκφράζεσαι και ενδεχομένως εισαι βολεμένος οικονομικά εννοώ τότε μπορείς με επιχειρήματα να κάνεις το ασπρο μαύρο αλλα τήν ουσία της μεταστροφής του κόσμου δέν θέλεις να τήν καταλάβεις γιατί αν κρίνω απο τα εξαιρετικά αρθρα σου σίγουρα μπορεις

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι αυτά που αναφέρεις -αν και είναι γενικά σωστά- δεν απαντούν στις δικές μου αιτιάσεις για την ανεπάρκεια του ΣΥΝ να διεμβολίσει τον δικομματισμό. Και βέβαια, κανείς δεν παίζει μόνος του στο γήπεδο, χωρίς αντίπαλο ή σε συνθήκες εργαστηρίου, για να καθορίζει αυτός όλες τις κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό. Αυτά είναι πράγματα γνωστά και πανάρχαια. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι η δική μας ανεπάρκεια, μέσα σ' αυτό το σκηνικό. Δηλαδή για να το πώ με μια παροιμία, μάλλον ισχύει η παροιμία: "Της κοντής ψ....της φταίν οι τρίχες".

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ αλλά αν ο Αλαβάνος ηταν Ανδρέας Παπανδρέου με οτι αυτό συνεπάγεται ο Συνασπισμός θα ηταν στο 30% αλλά επειδή ειναι ο εαυτός του και δέν υπόσχεται λαγούς μέ πετραχίλια ο ΣΥΝ θά μένει χαμηλά και εμείς θα εχουμε να λέμε και να αναλύουμε
φιλικά
Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Ρε σύ Νικόλα,
Μας έφαγε το υπαρξιακό άγχος χρόνια και χρόνια -από την εποχή του ΚΚΕ Εσωτερικού- με το 3% κ.λ.π., και τώρα που εδέησε η κοινωνία -ένα μέρος της δηλαδή- να θέλει να μας αναθέσει έναν ρόλο -που εγώ πιστεύω ότι καλά θα τον φέρναμε σε πέρας- και θα ήταν καλύτερα για την κοινωνία ολόκληρη, εμείς λέμε: "Όχι. Ή όλα ή τίποτα" Ε, πώς να το κάνουμε, δεν θέλει να μας τα δώσει όλα, ενδεχομένως γιατί δεν την έχουμε πείσει και ενδεχομένως γιατί στο παρελθόν η πρόταση -αρκετών από εμάς- ήταν να κάνουμε την Ελλάδα Σοβιετία. Σου λέει: βοήθα να μην υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις, βοήθα να υπάρχει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και καλύτερα μεροκάματα, βοήθα να γίνει καλύτερη η υγεία και η παιδεία και μετά βλέπυμε για τα παρακάτω. Εγώ έτσι την αντιλαμβάνομαι την εντολή που θέλησε να μας δώσει η κοινωνία και η άρνησή μας είναι ο λόγος που πέφτουν τα ποσοστά.
Δι' ευχών Νικόλα μου και μακάρι να έχω εγώ λάθος, γιατί αλλοιώς δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα για τον ΣΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως τουλάχιστον ας κάνουμε εμείς την υπερβαση στην Χαλκιδική
Πιστεύω οτι θα βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα μέσα απο τις διάφορες ζυμώσεις που γίνονται

Ανώνυμος είπε...

Τι ζυμώσεις γίνονται; Δεν είμαι ενήμερος. Μεταξύ Θεσ/νίκης (κατοικία) Καβάλας (δουλειά) δεν πέρνω και πολύ χαμπάρι για το τι κινείται στην Χαλκιδική. Αν θές, ενημέρωσέ με, ή με σχόλιο ή με email.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ευχή εκανα αλλα εχουμε εναν κοινό φίλο τον Νασουλίνο στόν Πολύγυρο οπότε θα ενημερωθεις σε κάθε περίπτωση αν προκύψει κάτι ελπιδοφόρο