Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Ο καθρέφτης και τα παλιά μας φορέματα


Όπως φαίνεται από τις απλές αριθμητικές αναλύσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων (βλέπε εικόνα από ΤΑ ΝΕΑ), η συνεργασία των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει μια τεράστια δυναμική η οποία μπορεί να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, από αυτά που σήμερα εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις και ακόμα μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο τρόμος έχει καταλάβει την ΝΔ μπροστά στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής συνεργασίας των δύο χώρων.
Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας προσβλέπει προς μια τέτοια προοπτική και είναι έτοιμος να επενδύσει τις ελπίδες του. Έχει δε μία θαυμαστή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, σε σχέση με το παρελθόν, που θα επιβάλει την θέλησή του. Ο κόσμος δεν θα ανεχθεί ανειλικρίνειες, μικροψυχίες, πείσματα, αλαζονείες, μικρομεγαλισμούς, συμπεριφορές αποκλειστικής αντιπροσωπείας, αυτοδυναμίες, copyright, στασίδια και reserve τραπέζια.
Η προτάσεις συνεργασίας δεν μπορεί παρά να είναι ειλικρινείς και από τους δύο εταίρους. Ο κόσμος –ώριμος πια- παρακολουθεί και κρίνει και δεν θα ανεχθεί ανειλικρίνειες από κανέναν. Όποιος το επιχειρήσει θα εισπράξει την απόρριψη των πολιτών, μέχρι εξαφανίσεως από τον πολιτικό χάρτη. Οι εποχές που ζούμε δεν είναι ούτε 1981 ούτε 1989. Αυτό το έχουν καταλάβει και θα το λάβουν σοβαρά υπόψη άπαντες.
Το κενό που υπάρχει στην σύγκλιση των απόψεων (των δύο χώρων) για τα μεγάλα θέματα της χώρας και της κοινωνίας είναι υπαρκτό και σε πολλά ζητήματα μεγάλο, δεν είναι όμως αγεφύρωτο. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να στρίψει αριστερά και να μην υιοθετεί άκριτα τον αγοραίο εκσυγχρονισμό, ερήμην της κοινωνίας και των αναγκών της (επί παραδείγματι: τι θα πει ανασφάλιστη εργασία ή μερική απασχόληση;). Ο ΣΥΝ οφείλει να γίνει πραγματιστής, να ξαναπροσεγγίσει τις «αριστερές» τοποθετήσεις του με όπλο την απλή λογική χωρίς ιδεοληψίες και συνταγές, ιστορικά αποτυχημένες (επί παραδείγματι: τι θα πει δεν θέλω αξιολόγηση στην εκπαίδευση;).
Ας μην διαφεύγει από κανέναν ότι η βούληση του κόσμου -όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις- είναι η εξής:
  • Θέλει να αποδοκιμάσει τον δικομματισμό.
  • Θέλει να ενισχύσει τον ΣΥΝ.
  • Θέλει το ΠΑΣΟΚ να στραφεί προς τα αριστερά.
  • Θέλει την συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ.
  • Θέλει τον ΣΥΝ να εγγυηθεί το περιοχόμενο αυτής της συνεργασίας γι αυτό και τον ενισχύει.

Να υπάρξουν άμεσα επιτροπές, από τα δύο κόμματα, οι οποίες θα συνδιαμορφώσουν κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα θέσουν υπό την κρίση του λαού στις επόμενες εκλογές.
Να υπάρξουν πρωτοβουλίες πολιτών που θα συζητήσουν και θα απαιτήσουν αυτή την προοπτική, που θα καθορίσουν τους όρους της.
Ο ΣΥΝ οφείλει να διευκολύνει (και να πιέσει) το ΠΑΣΟΚ, να στρίψει αριστερά. Μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ρυμουλκό. Ας αποδείξει ότι μπορεί να γονιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία με αριστερές θέσεις χωρίς να αποζητά -σώνει και καλά- να τα κληρονομήσει κιόλα. Το ΚΚΕ εσωτερικού, με πολύ μικρότερες δυνάμεις και σε δυσκολότερες εποχές, το έπραξε και εξακολουθεί να το πράττει μέχρι σήμερα –χρόνια πολλά μετά την διάλυσή του-, γιατί η πρότασή του είχε πολλές αλήθειες και λιγότερα ψέματα. Μ’ αυτήν την κληρονομιά ο ΣΥΝ έχει πρόσωπο στην κοινωνία σήμερα. Είναι η αριστερά που ψάχνεται, που ανατρέπει αγάλματα –και των δικών της συμπεριλαμβανομένων-. Που μπορεί να υπερηφανεύεται για το παρελθόν της –και να το φωνάζει, αλλά και να ντρέπεται –και να το φωνάζει επίσης. Η κοινωνία θα επιβραβεύσει την ουσιαστική αριστερή στάση, την ουσιαστική ανιδιοτέλεια, την εξυπνάδα και την ωριμότητα, όπως φαίνεται να το κάνει μέχρι τώρα, από τότε που άνοιξε το «παιχνίδι» και η συζήτηση.
Το είπαμε και παλιότερα: Η κοινωνία προσδοκά από μας, θέλει να μας δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο, σχεδόν μας σπρώχνει να τον αποδεχθούμε. Εμείς ακόμα ψάχνουμε φόρεμα μπροστά στον καθρέφτη, γεμάτοι σκεπτικισμό και απόγνωση, γιατί όλα τα παλιά μας φορέματα, μας έχουν στενέψει.
Χρειάζεται προσοχή μεγάλη. Η στάση πολλών είναι –και φαίνεται- απολογητική προς στο ΚΚΕ και στην -περί αριστεράς και συμμαχιών- φιλοσοφία του. Υπάρχουν τέτοια δείγματα στην συμπεριφορά της ηγεσίας μας, και της παλιάς και της νέας. Τα είδαμε στις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και –κυρίως μετά- στις «δεύτερες προσεγγίσεις». Ας προσέξουμε γιατί ο «γεροντοκορισμός» ως ιδεολογία, δεν είναι συνδεδεμένος μόνο με την ηλικία των αρχηγών και η κοινωνία δεν θα περιμένει επ’ άπειρον να πούμε το ναι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: