Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΡΩΝΗΣ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Κάτοικοι του δήμου Τορώνης και πολίτες της Χαλκιδικής που μετακινήθηκαν με λεωφορεία και ιδιωτικά μέσα κατέκλεισαν τη Δευτέρα το πρωί το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικαζόταν η έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση 4.439 στρεμμάτων σε περιοχές του δήμου Τορώνης προς την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η Διαδημοτική Κίνηση Πολιτών Χαλκιδικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και κάτοικοι της Ουρανούπολης για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των κατοίκων της Τορώνης. Η Μονή Κουτλουμουσίου διεκδικεί εκτάσεις φιλέτα και κατέθεσε αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζοντας πρωτόδικα. Στις 21 Μαΐου 2007 επρόκειτο να εκδικαστεί η έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο με παρέμβαση του δήμου η υπόθεση πήρε αναβολή. Οι κάτοικοι του δήμου Τορώνης έμαθαν τελευταίοι τις διεκδικήσεις της Μονής τον περασμένο Απρίλιο και ξεσηκώθηκαν.
Τη Δευτέρα το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από το δικαστήριο νέα πραγματογνωμοσύνη, «κατ’ επανάληψη», διότι η πληρεξούσιος δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου τόνισε πως υπάρχουν νέα και πολλαπλά σοιχεία που τεκμηριώνουν ότι υπάρχουν εντός των διεκδικούμενων εκτάσεων κτήματα και άλλες ιδιοκτησίες. Το προεδρείο όρισε εισηγητή απο την έδρα, ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση και θα αποφανθεί για το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου. Η έκταση που διεκδικεί η Μονή Κουτλουμουσίου αρχίζει από το ρέμα Ραγάζα που περνά από τον οικισμό της Τορώνης και περιλαμβάνει κατοικίες και κομμάτι της παραλιακής ζώνης της Τριστινίκας και της Τριστινικούδας. Πολλοί κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχουν τίτλους από τουρκικά ταπιά, τα οποία χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα, τίτλους χρησικτησίας και συμβόλαια από το Ελληνικό Δημόσιο. Η Μονή Κουτλουμουσίου διεκδικεί 4.439 στρέμματα, εκ των οποίων πάνω από 1.000 είναι φιλέτα, δηλαδή παραλιακές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. "Η Μονή κέρδισε πρωτόδικα, διότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν όρισε ούτε πραγματογνώμονα, ούτε τεχνικό σύμβουλο, ούτε καν μάρτυρες στη δίκη. Οι δε κάτοικοι και ο δήμος είχαν πλήρη άγνοια για τις απαιτήσεις της Μονής Κουτλουμουσίου. Πιστεύουμε ότι αν γίνει νέα πραγματογνωμοσύνη θα δικαιωθούμε" είπε ο κ.Ντέμπλας.

Αναδημοσίευση από "Τα Νέα της Χαλκιδικής" Ρεπορτάζ: Μαρία Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: