Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ!


"Οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Mονή Βατοπεδίου στην προ του Άθω περιοχή είναι προστατευμένες αρχαιολογικές περιοχές", διαβεβαιώνει η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλάζοντας επί της ουσίας τα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση των 8.608 στρεμμάτων που αντάλλαξε το Ελληνικό Δημόσιο στη Χαλκιδική με εκτάσεις στη Βιστωνίδα, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Μονή Βατοπεδίου. Η 10η Εφορεία, σε ερώτηση του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου δηλώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη έκταση προστατεύεται από τις διατάξεις του Νόμου 3078/2002 “για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής κληρονομιάς! Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2823/22-06-047 Συμβολαιογραφική Πράξη έκταση 8.608.430,00 τ.μ. κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, μεταβιβάστηκε στην Ι.Μ. Βατοπεδίου, ως “άρτιο και οικοδομήσιμο” και δηλώνεται ότι “το συγκεκριμένο ακίνητο του Δημοσίου είναι ελεύθερο και διαθέσιμο και δεν είναι αναγκαίο για τις στεγαστικές ανάγκες του Δημοσίου. Η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι, «αν και στο φύλλο 22 δηλώνεται προφανώς εκ παραδρομής ή από άγνοια - ότι η εν λόγω έκταση δε βρίσκεται σε Αρχαιολογικό Χώρο, σας γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τμήμα της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί και προστατεύεται από τις διατάξεις του Νόμου 3078/2002 “για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής κληρονομιάς” σύμφωνα με την 5980/16-10-65 Υπουργική Απόφαση, (ΦΕΚ 714/29-10-65)”.

Η υπηρεσία ζητά να προβεί στις ανάλογες ενέργειες η Νομική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, ώστε η εν λόγω Συμβολαιογραφική Πράξη να ακυρωθεί και ο προστατευόμενος χώρος να επιστρέψει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εξάλλου στην εν λόγω περιοχή έχει σχεδιάσει, από δεκαετίες και πλέον, διαδρομές Αρχαιολογικού Περιπάτου με επίκεντρο τον Πύργο της Ουρανούπολης και την Μονή Ζυγού, έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρενέβη στο θέμα και το ερώτημα πως είναι δυνατό να εκχωρείται από το Ελληνική Δημόσιο μια προστατευμένη από τον αρχαιολογικό νόμο περιοχή, τεράστια σε έκταση, γεμάτη μνημεία και ιστορικές μνήμες (Ξέρξης, αρχαίες πόλεις, οργάνωση και ανάπτυξη του Αγιορείτικου μοναχισμού, πλήθος μικρών μοναχικών ιδρυμάτων, μεσαιωνικά χωριά κλπ.) χωρίς προηγουμένως να γνωματεύσουν οι αρμόδιες τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, όπως συμβαίνει καθημερινά σε όλη την επικράτεια, ακόμη κι αν πρόκειται για την εκμετάλλευση και της μικρότερης ιδιοκτησίας. «Που ακριβώς στηρίζεται η πολιτική απόφαση που εκχωρεί μια δημόσια έκταση, κορυφαίας αρχαιολογικής, σημασίας με κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε ένα μοναστήρι, παρακάμπτοντας μάλιστα την Αρχαιολογική Υπηρεσία: Εφ’ όσον δεν γίνει σεβαστή η αρχαιολογική νομοθεσία είναι αυτονόητο ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να προστατεύσει τον αρχαιολογικό πλούτο της Χαλκιδικής από την εκποίηση» αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.
Αναδημοσίευση από "Τα Νέα της Χακλιδικής" Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: