Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Η δική μας Αριστερά

Δημοκρατική Αριστερά
Υπό μία έννοια, τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της αριστεράς στην Ελλάδα, φαντάζουν σαν έργο το οποίο το έχουμε ξαναδεί πριν σαράντα τόσα χρόνια. Η ουσία δε της υπόθεσής του είναι τόσο ίδια που αν ήταν πρωτοχρονιά θα λέγαμε «ευτυχισμένο το 1968». Φαίνεται ότι ο «Σισύφειος» κύκλος του βράχου κρατάει περί τα σαράντα χρόνια.
Είναι νωρίς ακόμα να πούμε με σιγουριά αν θα τα καταφέρει το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που ιδρύθηκε από μέλη και στελέχη του ΣΥΝ της ανανεωτικής πτέρυγας. Κι αυτό γιατί, εδώ που φτάσαμε, χρειάζονται πλέον αποδείξεις τόσο για το αληθές των προθέσεων και διακηρύξεων όσο και για την ικανότητα διαχείρισης της υπόθεσης. Οι οιωνοί είναι καλοί, αλλά και οι προϋποθέσεις είναι προϋποθέσεις.
Ο χώρος υπάρχει και έχει βαθιές ρίζες στο σώμα της αριστεράς. Αυτά που λέει ο Τσίπρας (ότι δηλαδή δεν υπάρχει χώρος) είναι παιδικές ελαφρότητες κουκουέδικης έκδοσης και εδράζονται στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης του κόμματός του και της θεσούλας του.
Ο χώρος υπάρχει και είναι αυτός που καταλαμβάνει –σφετεριζόμενος- αυτός και η παρέα του, νομίζοντας ότι με την χρησικτησία μπορεί να κατοχυρώσει ιδιοκτησία στις ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς. Τέλος πάντων όμως, το θέμα μας δεν είναι ο Τσίπρας ή ο Αλαβάνος και οι συν αυτοίς κομουνισμένοι. Στο κάτω – κάτω απεδείχθη η παροιμιώδης ανεπάρκειά τους να αναδείξουν τον ΣΥΝ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων όταν η κοινωνία τους το ζητούσε. Αντ’ αυτού μαλώνουν μεταξύ τους –γελοίως και χωρίς αρχές- για το πάπλωμα.
Η επιτυχία του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα κριθεί –κατά την άποψή μας- από δύο πράγματα.
Το πρώτο είναι η συνέπεια και η αρμονία μεταξύ διακηρύξεων και αριστερής ουσίας. Εάν το κόμμα γίνει φορέας δήθεν αριστερού εργατισμού, λαϊκισμού, ή συντεχνιασμού, το παιχνίδι είναι χαμένο. Για τα παραπάνω υπάρχουν αυθεντικότεροι εκφραστές. Ή θα πει αλήθειες και θα τις στηρίξει, ματώνοντας αν χρειαστεί, μέσα στην κοινωνία, ή δεν έχει λόγο ύπαρξης. Υπάρχουν πολλά άλλα κόμματα με την γνωστή λογική και φιλοσοφία, για να επιλέξει κανείς, δεν χρειάζεται ακόμα ένα.
Το δεύτερο είναι να αντιληφθούν ότι στην εποχή μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να προκόψουν κόμματα με τις καθιερωμένες δομές (γραφεία, κομματικές οργανώσεις, κ.λ.π). Κι αυτά πρέπει να υπάρξουν, αλλά το κύριο βάρος είναι να βρεις τρόπο και μέσα να φτάσει ο λόγος σου στον κόσμο.
Ως γνωστόν, τα κόμματα της αριστεράς, πρωτίστως, τα τροφοδοτεί και τα κινεί η νεολαία, η οποία, με την σειρά της, για να στρατευθεί σε μια υπόθεση πρέπει να της δώσεις όραμα, «πιασάρικο» και ολίγον ανεδαφικό, δηλαδή –εν ολίγοις- να την «παραμυθιάσεις». Επειδή όμως οι αλήθειες που πρέπει να αρθρώσει η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι τέτοια παραμύθια, αλλά βασίζονται πρώτα στην λογική και στην σημερινή πραγματικότητα και μετά στο όραμα και στο συναίσθημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο, παρά η πρόσβαση στα ΜΜΕ και κυρίως στην τηλεόραση. Δηλαδή καλύτερα να μην έχει πουθενά γραφεία σε όλη την Ελλάδα –τρόπος του λέγειν- αλλά να έχει σταθερό βήμα σε μία καλή εφημερίδα και ένα καλό τηλεοπτικό κανάλι, αν δεν μπορεί να έχει δικά του.
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προνομιακό ακροατήριο στους πολίτες που σκέφτονται με το δικό τους μυαλό και δεν ετεροκαθορίζονται από ιδεοληψίες, δόγματα και κόμπλεξ. Θέλουν αλήθειες. Πιστεύουν σε μια καλύτερη κοινωνία, η οποία όμως δεν θα έρθει με νηστεία, προσευχή και εξορκισμούς, ούτε με «επαναστάσεις - εφιάλτες», αλλά με μικρά – μικρά βήματα και πρωτίστως με παιδεία. Αυτός ο κόσμος είναι δύσκολος κόσμος αλλά είναι και σίγουρος, μακράς πνοής. Με αυτόν τον κόσμο πρέπει να ανοίξει διάλογο η Δημοκρατική Αριστερά.
Δύο προϋποθέσεις λοιπόν: Αλήθειες χωρίς κόμπλεξ και τηλεόραση για να ακούσει ο κόσμος αυτές τις αλήθειες.

11 σχόλια:

leo είπε...

Καλησπέρα Συνπολίτη.
Το θέμα της τηλεόρασης με έχει απασχολήσει και μένα. Τα γνωστά κανάλια δε νομίζω ότι προσφέρονται για βήμα ενός αριστερού κόμματος. Ομως ένα κανάλι της ΔΑ νομίζω ότι είναι εφικτό. Θα είναι ένα πολύ καλό όπλο όχι μόνο για την προώθηση πολιτικών θέσεων αλλά και σαν χώρος πολιτισμού και γιατί όχι και κάποιων εσόδων.

SYN POLITIS STAGIRON AKANTHOU είπε...

Γειά σου Λέο.
Εδώ ένας Καρατζαφέρης μόνος του, με ένα κωλοκάναλο, έκανε κόμμα και το έβαλε στην βουλή. Σκέψου τώρα η ανανεωτική αριστερά με τόσο ευρύτερο στελεχικό δυναμικό και με την αποδοχή της κοινωνίας -εγώ εκτιμώ- θα πρέπει να κάνει θαύματα. Αρκεί να το καταλάβουν.
Ας ελπίσουμε για μια ακόμα φορά.
Σε χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

Μόλις γίνει το κανάλι προτείνω για μεταγραφή και τη Μενεγάκη

Ανώνυμος είπε...

εγώ πάλι, μόλις γίνει το κανάλι, προτείνω για μεταγραφή και τον Πρετεντέρη
Ντ.

Ανώνυμος είπε...

συνπολίτη τί λές να πάμε να γραφτούμε;

Ανώνυμος είπε...

"Το πρώτο είναι η συνέπεια και η αρμονία μεταξύ διακηρύξεων και αριστερής ουσίας(?)"

δηλαδή;
Είμαστε αριστεροί, αλλά (επειδή δε βλέπουμε προκοπή για την πάρτη μας) επειδή θεωρούμε ότι μόνο μαζικά κερδίζονται οι μάχες, πάμε με τη "μεγάλη αριστερή πλειοψηφία" του πασοκ;

"Δηλαδή καλύτερα να μην έχει πουθενά γραφεία σε όλη την Ελλάδα –τρόπος του λέγειν- αλλά να έχει σταθερό βήμα σε μία καλή εφημερίδα και ένα καλό τηλεοπτικό κανάλι"

εάν έχει ο υπερπροβεβλημένος Κουβέλης κι η παρέα του παράπονο απ' την τηλεόραση, τότε μάλλον δεν πάμε καλά!!

Πάντως χαίρομαι για τις προωθημένες απόψεις περί αριστερής στροφής της κοινωνίας μέσα από ένα αριστερό τηλεκόμμα.

ΥΓ Μεταξύ μας, μια ψιλοτρικυμία, για να μην πω ώριμο "Μπιστοδαμανακισμό" πρέπει να την έχεις!


Ρόζα Λουξ

Ανώνυμος είπε...

Μέσα καιτην Ανίτα.
Και στην εποχή των μεταγραφων προτείνω τον Λεωνίδα. Τελευταία όλο τον μαλώνει ο Αδωνις.

SYN POLITIS STAGIRON AKANTHOU είπε...

Οι "απαντήσεις" που δίνετε αποδεικνύουν ότι η παλιά "καλή" κουκουέδικη ταχτική ζεί και βασιλεύει και οδηγεί σταθερά την αριστερά στο περιθώριο. Συκοφάντηση και αφορισμοί. Προτάσεις μηδέν. Το δικαίωμα αυτό το έχουν οι αρχηγοί. Καθείστε με τον Ρίζο και τον 902, αφού σας ικανοποιεί αυτή η μιζέρια. Αυτή την αριστερά σας την χαρίζουμε. Αυτό άλλωστε δεν θέλατε?

Ανώνυμος είπε...

Το ότι έχει τρικυμία στο κεφάλι σου φαίνεται από την απάντησή σου. Κατηγορείς τους Κουκουέδες που κατά την άποψή σου, (εντελώς αυθαίρετα) διακωμωδούν την τοποθέτησή σου με το επιχείρημα ότι επεμπολούν το δικαίωμα της διαμόρφωσης της γνώμης στους αρχηγούς όταν αυτό ακριβώς αναφέρεις εσύ.
Ενα κόμμα χωρίς οργανώσεις καιμε τους αρχηγούς του μόνιμα στο γυαλί να δημιουργούν αριστερούς. Εσύ δηλ. το απλό μέλος πώς θα συμμετέχεις στη διαδικασία αυτή. Μέσα από τι διαδικασίες θα εκφράζεις την άποψή σου. Οι αρχηγοί σου τηλεπερσόνεσ μέσα πό ποιες διαδικασίες θα επιλέγονται.
Και αυτό το σύνδρομο που σε κυνηγάει ότι όποιος σου κάνει πλάκα είναι και Κουκουες απόβαλλέ το. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν χιούμορ και διασκεδάζουν με ότι γραφεις.

SYN POLITIS STAGIRON AKANTHOU είπε...

Αν αυτό κατάλαβες από την τοποθέτησή μου, τι να κάνω, είναι και θέμα αντίληψης. Άλλωστε υπάρχει και η ρήση ότι "οι ηλίθιοι είναι αήτητοι" και αυτοί υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη διαχρονικά. Θα σου συνιστούσα το βιβλίο: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΑΖΑ ΚΑΙ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΒΙΩ, του Ευάγγελου Λεμπέση. Μπορεί κάτι να καταλάβεις για την συνομοταξία σου.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΣΥ ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΦΟΒΕΡΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ ΒΛΑΚΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ.
ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΙ.