Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Όμηροι του παραλογισμού

Το βασικό πρόβλημα της χώρας μας, που διατρέχει όλο το δημόσιο βίο μας και όλα μας τα προβλήματα ως συντεταγμένης κοινωνίας, είναι ο παραλογισμός, το συλλογικό μας διαζύγιο με την λογική. Σημειωτέον ότι, ενώ η λέξη λογική σε όλες τις γλώσσες του κόσμου (τουλάχιστον τις γνωστές και διαδεδομένες) είναι ελληνική, εμείς την βιάζουμε συλλήβδην και περισσότερο από τον καθένα. Η έλλειψη του μέτρου, η αυθαιρεσία, η υποκρισία, η χυδαιότητα, ο ωχαδερφισμός, και όποιες άλλες αμαρτίες θεραπεύουμε ως έθνος, είναι απότοκα αυτού του διαζυγίου μας με την λογική.
Χθες ήταν η «υπεράσπιση» του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά από τους πατριώτες λιμενεργάτες, προχθές οι καταλήψεις των μειοψηφιών στα ΑΕΙ της χώρας (με αίτημα το αυτόματο πτυχίο) με τους φοιτητές φευγάτους για διακοπές στα σπίτια τους, παραπροχθές η εξέγερση των νέων και το κάψιμο των καταστημάτων με το πλιάτσικο (με αίτημα την ανατροπή του άτιμου του συστήματος).
Οι λιμενεργάτες πήραν τα λεφτά και έπαψαν να θεωρούν εθνική μειοδοσία την εκχώρηση του λιμανιού στους κινέζους. Οι φοιτητές, αφού ξεβαρέθηκαν, θα διαπραγματευτούν την «σωτηρία» του εξαμήνου τους με τις ηγεσίες των ΑΕΙ που αναμένουν την ψήφο τους. Οι εξεγερμένοι νέοι που αμφισβητούν το σύστημα έκαψαν τα περίπτερα και τα μπακάλικα και ξεθύμαναν. Και ούτω κάθε εξής: Η κάθε ομάδα για το συντεχνιακό της συμφέρον, ενάντια σ’ όλες τις άλλες και όλοι μαζί ενάντια στην πατρίδα, που όλοι επικαλούνται και υμνούν, αλλά και όλοι μαζί βουλιάζουν. Πως δηλαδή φτάσαμε να είμαστε ο περίγελος της υπόλοιπης Ευρώπης, έτσι από πλάκα;
Σήμερα, αφορμή του σημειώματος είναι οι αγρότες, στο ετήσιο και εθιμοτυπικό τους –πλέον- κλείσιμο του οδικού δικτύου της χώρας. Οι αγωνιστές αγρότες, που αυτή την εποχή δεν έχουν δουλειές στα χωράφια και σου λέει: ας κλείσουμε τους δρόμους να εκβιάσουμε την πολιτεία και όλο και κάτι θα πάρουμε, ως λύτρα. Εάν δεν αποδώσει η γνωστή τακτική, ίσως το επόμενο στάδιο θα είναι να καταλάβουν και τα νοσοκομεία της χώρας για να είναι μεγαλύτερα τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας και αποδοτικότερη η πίεση.
Σε ποια λογική μπορεί να σταθεί μια τέτοια ταχτική των αγροτών; Τι να πρωτοσημειώσει κανείς; Την ακύρωση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων; Την ομηρία ημών των υπολοίπων; Το πιστόλι στον κρόταφο που λέει: ή μου δίνεις τα λεφτά που ζητάω ή στέλνω στην καταστροφή άλλες κοινωνικές ομάδες; Ποια διαφορά μπορείτε να δείτε από την λογική του εκβιασμού που χρησιμοποιούν οι κοινοί εγκληματίες;
Το ότι ανοίγουν τα μπλόκα για να περάσουν οι οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, είναι άραγε από «ευαισθησία» για το άθλημα ή από τον φόβο των εξαγριωμένων οπαδών; Είναι και δύσκολο να αποφασίσεις τι από τα δύο είναι πιο κατάπτυστο. Στην κρίση αξιών που διανύουμε, είναι πιθανό να εκλαμβάνουν το ποδόσφαιρο ως μεγαλύτερη αξία από την δουλειά του πλασιέ ή του μεροκαματιάρη που κάνουν χιλιόμετρα για να πάνε στα σπίτια τους.
Κι όλα αυτά γνωρίζοντας ότι, οι αγρότες είναι μια κοινωνική ομάδα που δεν πληρώνει φόρο, γνωρίζοντας ότι πάρα πολλοί εισέπραξαν και εισπράττουν λεφτά από επιδοτήσεις, που είναι λεφτά όλων μας και διαφορετικά θα έπρεπε να πάνε για κοινωνική πολιτική και υποδομές του κράτους (για να μην μιλήσουμε και για τα πλαστά στοιχεία, των δήθεν καλλιεργειών).
Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, στο θέμα των αγροτών έχασε την πρώτη μάχη και στο επίπεδο των εντυπώσεων και στο επίπεδο της ουσίας. Η χώρα σε πλήρη οικονομική δυσπραγία και το κράτος, σμπαράλια, στα χέρια εκβιαστών, με όμηρους τους υπολοίπους Έλληνες.

8 σχόλια:

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΕΩΡΓΙΕ
ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ "ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ .." ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΠΟΛΛΟΙ.
1. Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ)
2. ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥΣ(..?) ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΝ.
3. ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ (ΕΚΤΟΣ Κ.Κ.Ε) ΣΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ.
4. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΦ' ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ - ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ - ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.
ΑΦΗΣΑ ΑΠΕΞΩ ΤΟ Κ.Κ.Ε ΓΙΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ - ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΟΚΙΜΗ Η ΛΕΞΗ - ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΑΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΟ ΚΡΙΟ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΝ Ή Τ΄ΑΦΗΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΝΩ ΘΑΠΡΕΠΕ ΑΥΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ. ΑΣΧΕΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ. ΑΣΧΕΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ είπε...

ΣΤΟΝ ΑΝΩΝΥΝΜΟ 28/1/8.30
ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΥΦΛΩΜΕΝΟΣ, ΑΠ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΔΑΞΑΝ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ..

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΜΑΤΗ ΑΣΤΡΟΛΑΒΕ. ΕΣΕΝΑ ΣΤΑ ΔΙΔΑΞΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΑ;
ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΟΡΕΥΤΗΚΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ. ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

SYN POLITIS STAGIRON AKANTHOU είπε...

Αφού Αστρολάβε
ο Ανώνυμος επικαλείται το λίγο μυαλό που του έδωσε ο Θεός και μ' αυτό αντιλαμβάνεται τα πράγματα, δεν χρειάζεται εμείς να επιχειρηματολογήσουμε. Ας τον αφήσουμε να τα αντιλαμβάνεται όπως τα αντιλαμβάνεται και να καταφεύγει -αντί επιχειρημάτων- στις παρομοιώσεις του για τον Καρατζαφέρη. Τι να κάνουμε ο Θεός του έτσι επέλεξε.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά αυτη είναι προσέγγιση υπερβολικα ρηχη.
Δεν θέλω να αρχίσω διάλογο , αλλα η προσεγγίσεις του ΣΥΝ σ αυτα τα θέματα είναι με ανάλυση.
Ανάλυση που δεν έχει καμμία σχέση με αυτά που γράφεται.
Το παράξενο ότι έχω σε εκτίμηση τον ΣΥΝ γιατι απορίπτει τη λογική του ασπρου-μαύρου.
Εσείς με εκπλήξατε δυσάρεστα.

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ είπε...

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΕ "ΑΝΩΝΥΜΕ 31/1/2010-2:13" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ BLOG ΤΟΥ ΣΥΝ Ή ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΩ.ΑΠ' ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΠΑΙΝΕΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΘΟΣ. Ο ΣΥΝ ΚΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΟΛΙΚΑ BLOGS ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ... ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ... ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ. ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ .. "..ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ.."

SYN POLITIS STAGIRON AKANTHOU είπε...

Κατ' αρχήν σωστά γράφει ο Αστρολάβος, το blog αυτό είναι χώρος διαλόγου και δεν ανήκει στον ΣΥΝ, άσχετα αν ο διαχειριστής του αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Επαναλαμβάνω ότι οι όροι χρησιμοποιούνται εδώ, για την ανάγκη της συννενόησης, γιατί επί της ουσίας το τι σημαίνει αριστερά και τι ανανεωτική αριστερά, είναι μεγάλη κουβέντα πλέον -κατά την άποψη του blog πάντα- όπως και μεγάλη κουβέντα είναι το κατά πόσο οι πολιτικοί σχηματισμοί και τα στελέχη τους μπορούν να διατείνονται ότι έχουν την αποκλειστική αντιπροσωπία και το copyrigth.
Αυτά ως προς το blog.
Θα ήμουν πολύ περίεργος -επί τη ευκαιρία- να ακούσω την ανάλυση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το αγροτικό και το κλείσιμο των δρόμων και πως συνδέονται όλα αυτά με την αριστερά (επί της ουσίας) σε αρχές και πολιτικές. Όποιος μπορεί ας το κάνει. Το blog ευχαρίστως να φιλοξενήσει τις απόψεις του.