Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

"Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα"


Εάν ρωτήσεις όποιον αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, να σου απαριθμήσει τις βασικές αξίες της αριστεράς, διαχρονικά, είναι πολύ πιθανό να ακούσεις ανάμεσα στις πρώτες λέξεις που θα ξεστομίσει, τις λέξεις ισότητα, δικαιοσύνη, ισοπολιτεία, ελευθερία, αξιοκρατία.
Οι αξίες αυτές βέβαια δεν είναι προνόμιο της αριστεράς και των αριστερών μόνον, αλλά πρωτίστως εμείς τις διεκδικούμε περισσότερο, και –είναι αλήθεια- ότι πολλοί αριστεροί έδωσαν αγώνες με αυταπάρνηση και αλτρουισμό γι’ αυτές τις αξίες, άσχετα αν εκεί που πήραμε την εξουσία, τις κάναμε κουρέλια, τραγωδίες και τραγέλαφους.
Δικαιοσύνη και ισότητα και αξιοκρατία και ισοπολιτεία λοιπόν. Για να φέρουμε τώρα τις λέξεις αυτές στο σήμερα και ειδικότερα στο θέμα των STAGE που συζητιέται, και βγήκαν μαχαίρια από τους υποστηρικτές των «αδικημένων» παιδιών που απολύονται.
Αλήθεια 1η : Τα Stage από την σύλληψή τους (η ίδια η λέξη σημαίνει: Πρακτική Άσκηση) είναι προγράμματα τα οποία επιδοτούν μικρής διάρκειας απασχόληση (το πολύ εξάμηνη) για νέους που σπούδασαν μια δουλειά και κάνουν πρακτική άσκηση, πριν βγουν για τα καλά στο επάγγελμα, για να πάρουν δηλαδή –κατά κάποιο τρόπο- το «βάπτισμα του πυρός».
Αλήθεια 2η : Η Ν.Δ βρήκε μέσα από αυτό το κανάλι έναν τρόπο να «βολεύει» τα δικά της παιδιά στο Δημόσιο, αφού νομοθέτησε και πριμοδοτούσε «γενναιόδωρα» την εργασία στα Stage, ώστε στο ΑΣΕΠ να διορίζονται στο Δημόσιο κατά προτεραιότητα.
Αλήθεια 3η : Οι δεκάδες χιλιάδες των νέων που «προσελήφθηκαν» στα Stage τα τελευταία χρόνια, «είχαν μπάρμπα» στην Νεοδημοκρατική Κορώνη. Σεβαστή η ανάγκη των νέων ανέργων να βρουν δουλειά, αλλά οι πόρτες δεν άνοιγαν για όλους τους ανέργους.

Από προεκλογικά που βγήκε όλη αυτή η αθλιότητα στην επιφάνεια, όλοι –ανεξαιρέτως- μίλησαν για το εμπόριο της ελπίδας των νέων και ότι αυτή η αθλιότητα πρέπει να σταματήσει. Ακόμα και η ΝΔ που «εκπόρνευε» τους νέους, δια των Stage, βγαίνει τώρα δειλά-δειλά και τα καταδικάζει.
Ήρθε λοιπόν μια Κυβέρνηση, επαγγελλόμενη την αξιοκρατία την ισότητα και την δικαιοσύνη και αποφάσισε να σταματήσει αυτό το νταβατζιλίκι και δήλωσε ευθαρσώς ότι: Με το που λήγουν οι συμβάσεις των σημερινών συμβασιούχων, τέρμα τα Stage.
Θα δούμε, στην διάρκεια του χρόνου, αν αυτή η κυβέρνηση παραμείνει πιστή στις αρχικές της διακηρύξεις, γιατί στο παρελθόν, κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αναγόρευσαν το ρουσφέτι και το κομματικό κράτος σε πολιτική επιβίωσής τους. Στρατιές πρασινοφρουρών έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι προς δόξα της αναξιοκρατίας. Σήμερα όμως αποφάσισε να δώσει τέρμα σ’ αυτή την μορφή ευνοιοκρατίας, ανισότητας και κομματισμού.
Και ιδού τώρα ο παραλογισμός και η υποκρισία στο μεγαλείο τους.
Η Ν.Δ καταγγέλλει πολιτικές διώξεις και ανακαλύπτει την αγωνία του άνεργου. Και άντε η Ν.Δ βγαίνει και οδύρεται για τους νέους (της) που θα μείνουν άνεργοι. Δεν πείθει όμως κανέναν (σαν άλλος Ψεύτης βοσκός), ούτε καν τους βουλευτές της. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι: «Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί».
Εκεί που τρελαίνεσαι, είναι με την στάση της αριστεράς. Ζητάει να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι το ΚΚΕ, να μοριοδοτηθούν για το ΑΣΕΠ, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και καλά το ΚΚΕ, πέρα από την γενική σύγχυση, είναι αλήθεια ότι θέλει να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και να γίνει στην Ελλάδα «του υπαρκτού»........... «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως; Με ποια λογική, με ποιο πρόσωπο, βγαίνει και διαχωρίζει τους άνεργους σε δυο κατηγορίες; Αυτοί που μοριοδοτούνται –λόγω Stage και «μπάρμπα» στην Ν.Δ- και οι άλλοι, οι «μπάσταρδοι», που δεν είχαν ή που δεν θέλησαν -ή που δεν καταδέχτηκαν ρε αδερφέ-, να μπουν στα Stage; Ωραία αριστερή στάση. Και να διαχωρίζουμε τους ανέργους σε «αμνούς και ερίφια» και να επιβραβεύουμε την λογική του κομματισμού που στο τέλος –όσο κι αν τον καταγγέλλουμε- τον μοριοδοτούμε. Δηλαδή μπαίνουμε στην «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ, όπου: «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα». Αν αυτή η στάση δεν είναι ο ορισμός του φτηνού λαϊκισμού και της υποκρισίας, τότε τι είναι; Που είναι όλες εκείνες οι ωραίες λέξεις που περιγράφουν τις αξίες της αριστεράς περί ισοπολιτείας, δικαιοσύνης και «άλλων ηχηρών παρομοίων»; Τι φοβόμαστε να πούμε όλη την αλήθεια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος; Μη τυχόν και μας υπερφαλαγγίσει το ΚΚΕ σε λαϊκισμό; Πως θα πείσουμε την κοινωνία ότι αυτά που λέμε δεν είναι άδειες λέξεις, αλλά τα εννοούμε; Μήπως μπορεί να φωτίσει κανείς αυτή την ανακολουθία, αυτό το «παράδοξο»;

4 σχόλια:

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ είπε...

..ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ...ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΛΚ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ...ΜΑΣ ΤΗ ΦΕΡΑΝΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ . Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ...ΜΑΣ ΒΓΗΚΕ ΑΠ'ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ... ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΒΗΜΑ ... ΠΙΑΣΤΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΣΑΝ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ... ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ Σ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΠΡΕΚΛΟΓΙΚΑ ...!!!ΤΟ ΚΚΕ ΖΗΤΑΕΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ "..ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.." ΟΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΝΔ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ..ΜΕΣΩ STAGE ...!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ .. ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΛΕΞΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ..!

katerina είπε...

Υπάρχουν πολλοι τρόποι να δεις ένα θέμα και ακομα περισσότερες οπτικές.
Η ...κομματική προσεγγιση, με την καλή έννοια που θα έλεγε και ο Ψινάκης- δηλαδή η προσεγγιση που οφειλει να εχει κεντρικά ένα Κομμα, και που θα συναδει στο προφιλ του, εν προκειμένω ανανεωτικό και ριζοσπαστικό, ναι θα έπρεπε να ειναι η άμεση καταργηση των stage στο Δημοσιο, ακριβώς λογω της παθογενειας τους, και η στηριξη της Κυβερνητικής γραμμης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά, υπάρχει και η πολιτική προσεγγιση. Η ελληνική πολιτική και κοινωνική παθογενεια, εγινε μια μπετονενια ταφοπλακα, που μας πλάκωσε ΟΛΟΥΣ. Σε αυτήν την χωρα, κανείς δεν εχει ΔΙΚΙΟ και ταυτοχρονα κανείς δεν εχει ΑΔΙΚΟ.
Υπάρχουν περίπου 80.000 άνθρωποι που ναι...έγιναν πουτανες, αλλά έπειξαν με τους κανόνες της Πολιτείας- Νταβατζή.
Στην Ελλαδα για κάθε 30.000 άνεργους η ανεργία αυξάνει κατα 2 μονάδες. Η Πολιτεια δνε μπορεί να ειναι εκδικητική. Κια ναι, άριστη λυση στην υποθεση των stage ΔΕΝ υπάρχει. Αλλά και ποτε η "διαφανεια", δεν ήταν συνωνυμη της κοινωνικής αναλγησίας.

Δεν εχει την παραμικρή σημασία, αν οι stagers ανηκουν σε άλλους πολιτικους χωρους απο αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, και πιθανότατα εκει και θα παραμένουν εκλογικά. Ενα αριστερό Κομμα, οφειλει να ειναι εξαιρετικά ευαισθητο με όλο τον λαο, με κάθε κοινωνική ομάδα, ακομα και την αντιδραστικότερη, γιατί ένα Κομμα, δεν απευθυνεται σε ένα ...εκλογικό κοινό (όπως πολύ λανθασμενα πιστυεουμε, και όπως πολύ λανθασμένα απευθυνθηκε στο παρελθον ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά σε ΚΑΘΕ ευπαθη ομαδα, όποτεδηποτε αυτή ειναι ευπαθής, οποτεδηποτε και αν αυτή πληττεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ευην την φαση, δνε ειναι μερος κάποιας κυβερνητικής λυσης. Σωστά η λάθος(μεγαλη η κουβέντα και όχι αυτής της ώρας)οφειλει να παιξει τον λόρο του προστατη του ευπαθους.
Με αυτήν την εννοια, αν και ...λανθασμενη η προταση του ΣΥΡΙΖΑ (για την διατηρηση της μοριοδοτησης), ειναι στην σωστή κατευθυνση προστασίας.

SYN POLITIS STAGIRON AKANTHOU είπε...

Αγαπητή Κατερίνα
Επιχειρήματα μπορεί να βρεί κανείς για όλα τα πράγματα, καθώς -συμφωνώ μαζί σου- τίποτα δεν είναι μόνον άσπρο ή μόνον μαύρο. Σαφώς και αυτό που κυριαρχεί είναι οι αποχρώσεις του γκρί. Όμως όλα αυτά που αραδιάζεις, εμένα μάλλον σαν άλλοθι περισσότερο μου φαίνονται, παρά σαν επιχειρήματα. Δεν μίλησα καθόλου για το αν όλα αυτά τα παιδιά είναι ψηφοφόροι του Α) ή του Β) ή του Γ) κόμματος. Το δικαίωμα στην εργασία είναι δικαίωμα ιερό για ΟΛΟΥΣ και όχι για μερικούς και η Αριστερά -αυτό το ΟΛΟΥΣ- οφείλει αυτό να το υπερασπιστεί περισσότερο κι από τον Μάρξ, περισσότερο κι από τον κάθε Θεό στον οποίο πιστεύει γιατί εκεί βρίσκεται ο πυρήνας της ιδεολογίας και της ύπαρξής της. Αλλοιώς δεν είναι αριστερά, δεν αξίζει να μεταχειρίζεται τέτοιες λέξεις.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είπε...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ...
Υπάρχει ένας...τρίτος δρόμος αριστερά, που μπορεί να χαρκτηριστεί περισσότερο δίκαιος ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους stagers - δημόσιου ΚΑΙ ιδιωτικού τομέα: να δοθεί η δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση που θα έχει ΚΑΙ αναδρομικό χαρακτήρα, να εξαγοράσουν τον χρόνο πρακτικής άσκησής τους ως συντάξιμο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι αυτή η λύση θα είναι αρκετά επωφελής και λιγότερο ανώδυνη. Η μοριοδότηση, λέγεται κατά κόρο, ότι δημιουργεί υποψήφιους, μέσω ΑΣΕΠ, πολλών ταχυτήτων και αδικεί εκείνους που ο μπάρμας τους δεν ήταν απ' την Κορώνη...Σε κάθε περίπτωση, αυτό ας γίνει μάθημα για κάθε Κυβέρνηση, ότι η ομηρία "φυτευτών" στο δημόσιο, με μπολικη δόση κοροϊδίας, με εκμαυλισμούς συνείδησης και χωρίς προοπτική για το μέλλον, είναι συνταγές που δεν αντέχουν σε σύγχρονες προοδευτικές ερμηνειες .(Εξαιρούνται οι...γνωστές αναχρονιστικές ιδέες που παίζουν συνεχώς με...ΑΝΤΕΠΙΘΈΣΗ και μετρούν μόνο ήττες!!!
Φιλικά
Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ