Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

Οικονομική ή ηθική η κρίση μας;


Στοιχεία - σοκ, για τραπεζικούς λογαριασμούς που ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια ευρώ και ανήκουν σε δυο ανώτατους υπαλλήλους πολεοδομίας νησιωτικής περιοχής έφερε στο φως ο έλεγχος στο "πόθεν έσχες" που έκαναν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Έξι ακίνητα, που αγοράστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, 15 παχυλοί λογαριασμοί σε τράπεζες που ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, μετοχές 370.000 ευρώ, αμοιβαία κεφάλαια, ένα πανάκριβο ΙΧ 41.000 ευρώ και 35 στρέμματα γης σε παραλία νησιού είναι η περιουσιακή κατάσταση του ενός από τους δυο πολεοδόμους, διευθυντή σε πολεοδομία νησιωτικής περιοχής στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκονται φημισμένα νησιά του Αιγαίου με πολλές βίλες αλλά και πολλές καταγγελίες στο παρελθόν για πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
Ο διευθυντής μετά την υποβολή του "πόθεν έσχες" κλήθηκε από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών να εξηγήσει που τα βρήκε καθώς σε πέντε από τους λογαριασμούς του έμπαιναν εμβάσματα από ιδιώτες και εργολάβους ισχυρίστηκε ότι πληρωνόταν εκτός υπηρεσίας για συμβουλές σε μελέτες οικοδομικών αδειών.
Από τον έλεγχο δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει όλα και οι επιθεωρητές κατέληξαν με πόρισμα ότι 609.000 ευρώ είναι ακάλυπτα και προϊόντα αδιαφανών συναλλαγών με φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες. Ήδη ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα και την υπόθεσή ερευνά ανακριτής.
Σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υφισταμένου του πολεοδόμου στην ίδια υπηρεσία, βρέθηκαν 1.563.000 ευρώ τα οποία ο ίδιος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει αφού ο μισθός του μόλις ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Και γι' αυτόν ασκήθηκε δίωξη για ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης και η υπόθεση του ερευνάται από ανακριτή.
Ακούσαμε την παραπάνω είδηση σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, προχθές 8 Απριλίου 2010 και χαμογελάσαμε με θλίψη για την κατάντια της πατρίδας μας. Αν λέγαμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα, θα ήταν ψέματα, καθώς όλοι οι συνέλληνες έχουμε γνώση –συχνότατα και ιδία πείρα- του φαινομένου. Είναι δε τόση η μπόχα που υφιστάμεθα, δεκαετίες ολόκληρες τώρα, που πολλοί έχουμε πλέον εθισθεί και δεν αντιδρούμε. Ο αιώνιος Μάνος Χατζιδάκης σε ένα από τα «Σχόλια του Τρίτου» έγραφε για τον φόβο που τον κυρίευε, μήπως και συνηθίσουμε το πρόσωπο του τέρατος. Πολύ φοβάμαι ότι η Ελληνική κοινωνία έχει συνηθίσει. Εδώ και πολύν καιρό, δεν βλέπει καν το τέρας γιατί, πολύ απλά, βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη.
Και εξηγούμαι. Τέρατα δεν είναι μόνον οι υπάλληλοι με τις καταθέσεις των εκατομμυρίων που αποκτήθηκαν με τον γνωστό τρόπο. Εμείς οι άλλοι τι είμαστε; Σε ποια κοινωνία όλοι αυτοί θα μπορούσαν να σταθούν ως γείτονες, ως φίλοι, ως συνάδελφοι; Μόνο σε μια κοινωνία με ελαστική συνείδηση, για να μην πούμε σε μια κοινωνία που τους έχει αναγορεύσει σε πρότυπα, αρκεί να μην μας παίρνουν χαμπάρι. Βλέπετε, πέραν όλων των άλλων, είμαστε και υποκριτές.

Παλαιότερα, τηρουμένων των αναλογιών, στην κατοχή και στην απελευθέρωση, μπορεί οι συνεργάτες των Γερμανών και οι Μαυραγορίτες να επιβίωσαν στην μεταπολεμική Ελλάδα, έχοντας την στήριξη των όπλων και του ξένου παράγοντα, αλλά είχαν το στίγμα της κοινωνίας. Σήμερα, για αναρωτηθείτε, συμβαίνει το ίδιο;
Η κρίση που περνάμε ως χώρα και ως κοινωνία είναι, πριν απ’ όλα, κρίση ηθικής. Η οικονομική κρίση είναι απότοκο αυτής. Είμαστε ένας λαός νεόπλουτος που αποκτώντας πλούτο σχετικά γρήγορα και χωρίς παιδεία, για να διαχειριστούμε την κατάσταση, απωλέσαμε την όποια λεβεντιά είχαμε και παρουσιάζουμε όλα τα συμπτώματα του νεόπλουτου. Κλασσική περίπτωση κοινωνιολογικής μελέτης.

Αναγορεύσαμε το χρήμα και την καλοπέραση (στην υλική της μόνο διάσταση) σε πρώτη αξία και χάριν αυτής όλες οι άλλες αξίες εξοβελίστηκαν. Χάριν αυτής η εκπόρνευση. Η «δουλειά μας να γίνεται» και το κοινωνικό σύνολο «δεν βαριέσαι». Πλιάτσικο και κοινωνική ανευθυνότητα. Υποκρισία, επίδειξη και δήθεν. Εδώ να δείτε πόσο πήγαν τα spreads.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα πιο πολλά έχεις δίκιο. Μόνο που χρησιμοποιείς λάθος χρόνο. Δεν είμαστε. Οι πολλοί ίσως αλλά είναι. Δεν είμαστε.
Ομως τι φταίνε οι πολίτες όταν πριν λίγα χρόνια η πολιτεία αντί να στείλει στον αγύριστο την ακατανόμαστη που γέμισε μπετόν την περιοχή με αποκοφύφωμα τα 10000τμ αυθαίρετα του Μεγαλοπαναγιωτη ξενοδόχου αλλά και ολόκληρα κτίρια του φίλου της του κοντού, την έστειλε σε αναβαθμισμένη υπηρεσία του υπουργείου από όπου πληρωνόταν χωρίς να εμφανίζεται.
Δεν είμαστε γιατί δεν πήραμε εμείς τον καταδικασμένο και φιλακισμένο υπάλληλο της πολεοδομίας και μετά τον κάμαμε προιστάμενο στον Πολύγυρο.
Δεν κάναμε Δασάρχη εμείς τον υπάλληλο που έκανε φυλακή επειδή έφαγε λεφτά χρεώνοντας μεροκάμματα σε ανθρώπους που δεν ήξεραν τι σημαίνει η λέξη Δασαρχείο.
Η ευθύνη μας είναι μία. Οτι βγάζουμε και ξαναβγάζουμε αυτούς που τα υποθάλπουν και τα καλλιεργούν όλα αυτά τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα. Αυτούς που κάνοντας κοινωνούς όλη την κοινωνία στο παιχνίδι αυτό εξασφαλίζουν μόνιμη και σίγουρη πελατία μέσα από εκβιασμούς και εκδουλεύσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ.

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ είπε...

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΦΙΛΟΙ "ΑΝΩΝΥΜΟΙ" 10:15 & 7:32 .. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΞΕΡΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΤΕ Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΓΝΩΣΤΕΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ "ΑΝΩΝΥΜΩΣ" ΘΙΓΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ. ..ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΥΤΗ Η "ΚΑΤΙΝΙΑ".ΕΓΩ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ .. ΟΤΑΝ ΜΑΘΩ ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΩΣ ...