Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009


Η Γερμανική Αριστερά δείχνει τον δρόμο

Πρέπει να σημειωθεί από την αρχή ότι το μεγαλύτερο ποσοστό στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβρη του 2009 το είχε το κόμμα των μη ψηφισάντων όπως όπως ανέφεραν σχεδόν όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ιστορική ήττα των δυο μεγάλων κομμάτων και ταυτόχρονα ήττα του δικομματισμού και όχι μόνον. Τα δυο μεγάλα λαϊκά κόμματα όπως θέλουν να αποκαλούνται συγκυβερνούσαν και από ότι έδειχναν τα πράγματα τα ζούσαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα. Είχε αποδειχθεί όμως παράλληλα και η σταδιακή έλλειψη εμπιστοσύνης του Γερμανικού λαού. Με ποσοστά 23 % για τούς Σοσιαλδημοκράτες και 33,2 % για τους Χριστιανοδημοκράτες σημαδεύτηκαν σκληρά από τούς πολίτες.
Για να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή.
Το 1957 οι Χριστιανοδημοκράτες αποσπάσανε ποσοστό 50,2 %. Το 2009 Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν 57 %και το χειρότερο αποτέλεσμα σε κοινοβουλευτικές εκλογές απο την ύπαρξη σαν κράτος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.Το 1969 τα δυο κόμματα μαζί είχανε ποσοστό 88,8 %. Το 1969 οι Σοσιαλδημοκράτες με καγκελάριο τον Βίλλι Μπράντ απέσπασαν ποσοστό 45,8 %.
Ο Peter Lφsche ειδικός πολιτικολόγος μιλάει πλέον για το τέλος των κατά τα άλλα λαϊκών κομμάτων.
Σημαντική νίκη φαίνεται να κατάφεραν οι Ελευθεροδημοκράτες του Βέστερβελλε με ποσοστό 14,5 % που τους καθιστά ικανούς να κατέβουν σε κυβέρνηση με τούς Χριστιανοδημοκράτες. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόμμα της FDP των Ελευθεροδημοκρατών η των "εχόντων και κατεχόντων" όπως τούς αποκαλεί ο Γερμανικός λαός, θέλουν το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών, περισσότερα πλεονεκτήματα για τούς πλουτοκράτες και αποκλεισμό κατακτημένων εργατικών δικαιωμάτων.
Το κόμμα των Οικολόγων με την Ρενάτε Κιναστ και τον Γιούργεν Τριτίν με ποσοστό 10,5 %, παραμένουν στο κοινοβούλιο στην πέμπτη θέση.
Το κόμμα με την μεγαλύτερη άνοδο, που δεν ήταν η μεγάλη έκπληξη όπως προσπάθησαν να το παρουσιάσουν τα ΜΜΕ, αναδείχτηκε Η Αριστερά, που είχε σωστή και λογική τοποθέτηση στα φλέγοντα αλλά άλυτα (από τα κόμματα εξουσίας) προβλήματα.
Το δίδυμο Γκίζι και Λαφοντέν έδωσαν κατά τον προεκλογικό τους αγώνα μεγάλη βάση στα καυτά ζητήματα όπως η ανεργία, ειρήνη, παιδεία, επαγγελματικός προσανατολισμός, ο έλεγχος της μέχρι σήμερα της τραπεζικής ασυδοσίας.
Με ποσοστά 12,2 % και αποσπώντας 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τους Σοσιαλδημοκράτες και από άλλα κόμματα, δείχνει ότι έπιασε τον παλμό του κόσμου.
Η Αριστερά της Γερμανίας, ένα κόμμα δημοκρατικό, με ιδέες του αύριο και όχι του χθες, με βασική του αρχή τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, κατάφερε να δώσει χρώμα και ουσία στα προβλήματα του λαού.
Ο Οσκαρ Λαφοντέν μίλησε για μεγάλη νίκη της Αριστεράς στην Γερμανία, σημειώνοντας όμως παράλληλα και την έκπληξή του για την άνοδο των Ελευθεροδημοκρατών, που τούς χαρακτήρισε υπεύθυνους για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Από Γερμανία
Δημήτρης Καραμσαλής

3 σχόλια:

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ είπε...

...ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ "Δ.ΚΑΡΑΜΣΑΛΗ" ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ..ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΚΙ Ο ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ..ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΟΥ.. ΚΙ ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ..ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ..ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ" ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...ΓΙΑΥΤΟ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ..

Ανώνυμος είπε...

στην Γερμανια δεν εχει
τσιπρες και αλαβανους

εκει ειναι σοβαρη χωρα

Ανώνυμος είπε...

στην ελλάδα μήπως έγιναν εκλογές ρε παιδιά;