Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε

Είναι άσχημο να επιβεβαιώνεσαι στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις σου. Περίπου σαν τον γιατρό που κάνει την διάγνωση της κακιάς αρρώστιας σε αγαπημένο του πρόσωπο. Και τότε τι να την κάνεις την επάρκεια στην διάγνωση αν ο άνθρωπός σου χαθεί. Δεν μπορείς να επιχαίρεις. Δυστυχώς, αυτό το blog επαληθεύτηκε, μέχρι κεραίας, στις εκτιμήσεις του για την πορεία του ΣΥΝ.
Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι, όταν γράφαμε, πριν ενάμιση χρόνο, για το απαισιόδοξο σενάριο της πορείας του ΣΥΝ -βλέποντας τα πρώτα σημάδια της ανοησίας- δεν πιστεύαμε ότι μπορεί οι φόβοι μας να βγουν αληθινοί. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι, στα στελέχη μας που είχαν την ευθύνη της πορείας, θα υπήρχε τέτοια ανεπάρκεια. Ακόμα και τώρα, που έχουν συντελεστεί πολλές πράξεις του δράματος, ακόμα και τώρα, αδυνατούμε να το πιστέψουμε.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν από την αρχή τα πράγματα. Ο πρώτος και κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε είναι ο Αλέκος Αλαβάνος κι από κοντά όσοι συντάχθηκαν με τις πολιτικές επιλογές του.
Του αναγνωρίζουμε την ευθιξία να παραιτηθεί όπως του αναγνωρίζουμε και ότι αυτός είναι που, με τις κινήσεις του πριν ενάμιση χρόνο, άνοιξε έναν δρόμο για να πρωταγωνιστεί ο ΣΥΝ και η αριστερά στις εξελίξεις. Όμως πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Όχι μόνον το σχέδιό του έπασχε συνολικά –όπως φάνηκε- αλλά και αυτοί που επιλέχτηκαν για να το πραγματώσουν, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.
Δική του ήταν η επιλογή του Α. Τσίπρα. Ακόμα κι αν παρακάμψουμε τον κάπως άκομψο τρόπο που έγινε (ας μην κρυβόμαστε, δαχτυλίδι δόθηκε κι εδώ), υπό άλλες προϋποθέσεις, η επιλογή Τσίπρα, θα μπορούσε να αποδειχθεί αριστοτεχνική. Δυστυχώς όμως αποδείχτηκε κακή, πάντα κατά τα λεγόμενα ή υπονοούμενα του Α. Αλαβάνου. Και βέβαια θα ήταν ανόητο και απολιτικό να υποστηρίξει κάποιος ότι έφταιξε ο χαρακτήρας ή η χημεία των πρωταγωνιστών.
Το βασικό πρόβλημα, που δεν τολμούν ακόμα και σήμερα να θίξουν, είναι ότι το πολιτικό σχέδιο που είχαν ήταν αφελές, νεφελώδες έως και τυχοδιωκτικό, ανεφάρμοστο και ξένο με την ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Όποιος τους άκουσε τόσες μέρες, στις διάφορες κεντρικοεπιτροπές, κουβέντα δεν άρθρωσαν για την ταμπακέρα. Κάνουν την γνωστή αυτοκριτική, τύπου ΚΚΕ. Αναγορεύουν τα επιμέρους σε κεφαλαιώδη και «καθαρίζουν» με μια γενικόλογη «αυτοκριτική» του τύπου: «έγιναν λάθη χειρισμών, αλλά η πολιτική μας ήταν σωστή και δεν πρέπει να αλλάξει». Και οι δύο προσπαθούν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο, εστιάζοντας στα ανώδυνα και στα επιμέρους. Κανείς τους δεν έβαλε βαθειά το δάχτυλο στην αιμορραγούσα πληγή –κι εδώ είναι και το έλλειμμα της λεβεντιάς που τους προσάπτει ο Λ. Κύρκος.
Και βέβαια η βασική ευθύνη είναι του Αλαβάνου γιατί αυτός ήξερε, ή όφειλε να ξέρει. Γιατί άλλο είναι να είσαι 60 χρονών, με την εμπειρία και την γνώση -πάνω στα σαράντα κύματα της αριστεράς-, κι άλλο να είσαι 35 με την φόρα και τον βολονταρισμό, αλλά ανυποψίαστος και άπειρος.
Ο Αλαβάνος, ή δεν είχε καθόλου σχέδιο και πήγαιναν όπως να ‘ναι, ή το σχέδιό του ήταν κακό. Πάνω σ’ αυτήν την πρωταρχική αναπηρία ήρθαν κι έκατσαν και οι επιλογές για τα πρόσωπα, που κλήθηκαν να υπηρετήσουν αυτήν την πολιτική. Οι επιλογές όμως των προσώπων είναι δευτερεύον θέμα. Το πρωτεύον είναι οι λάθος πολιτικές. Ο Τσίπρας ήρθε να υπηρετήσει μια λάθος πολιτική που και ο ίδιος –όπως κι ο Αλαβάνος- την πίστευαν για σωστή. Εδώ είναι το πρόβλημα.
Από αυτή την πρωταρχική διαπίστωση εκπορεύεται και το συμπέρασμα ότι, καμιά αλλαγή στα πρόσωπα δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές. Κι εδώ είναι το πρόβλημα του ΣΥΝ. Τα αποτελέσματα των εκλογών δικαιώνουν αυτούς που είχαν χτυπήσει την καμπάνα από καιρό, αλλά δεν εισακούστηκαν.
Εάν ο ΣΥΝ δεν αλλάξει πολιτική, τότε ή θα διαλυθεί ή θα γίνει γκρουπούσκουλο. Κι όχι μόνον αυτό. Η αλλαγή πολιτικής πρέπει να γίνει συνειδητά κι όχι επίπλαστα, μετά από ειλικρινή συζήτηση και επιλογή, όχι κάτω από το βάρος της εκλογικής ήττας. Ακόμα όμως κι αν γίνουν όλα αυτά, πρέπει να ξέρουμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ότι η μεγάλη ευκαιρία για να πρωταγωνιστεί η αριστερά, χάθηκε. Τώρα θα παλέψει ξανά για την επιβίωσή της, κι αν τα καταφέρει, ίσως μιαν άλλη φορά στο μέλλον –με σοφότερες ηγεσίες- μπορεί να της ξαναπαρουσιασθεί η ευκαιρία.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως σε συμφέρει: ούτε λόγος για τις συνεχείς τρικλοποδιές της Ανανεωτικής πτέρυγας είτε στην ηγεσία είτε στις αποφάσεις συνεδρίων...εδώ και μήνες!!! Δυστυχώς δεν δικαιώθηκες, δυστυχώς το προκάλεσες γιατί και συ συνυπεύθυνος είσαι. Αλήθεια πήγες να ψηφίσεις ή απήχες όπως πολλοί άλλοι της Ανανεωτικής πτέρυγας;
Είσαι πράγματι απίστευτος...

ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Εντάξει
πάντα ψάχνετε για έναν εσωτερικό εχθρό που θα σας "απαλλάξει" από τις ευθύνες σας. Δυστυχώς ούτε και τώρα βάζετε μυαλό, καθώς η πολιτική για πολλούς έχει ποδοσφαιρικό και μεταφυσικό χαρακτήρα, ή αλλοιώς: "της κοντής ψολής της φταίνε οι τρίχες".

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ συν...πολίτη δεν ψάχνει κανείς εσωτερικούς εχθρούς 'οταν αναφέρεται σε εσένα γιατί δεν είσαι άλλωστε εσωτερικός.
αρέσκεσε να το παίζεις συν για να κάνεις και εσύ την δουλίτσα σου

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙΣ ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΟΜΟΛΟΓΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ "ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΕΣ" ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΑΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΣΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΤΕ. ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ. ΟΤΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΘΑ ΕΤΡΕΧΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ. ΕΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΥΝΤΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΗ ΓΝΩΜΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΝΑΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΧΕΣ. ΑΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΧΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΝΩ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΟΥΛΙΑΞΕ. ΑΝ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ. ΤΑ ΕΙΧΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ. ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ. ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΕ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ Η ΜΑΡΜΑΓΚΑ. ΕΓΙΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΥΓΕΙΑΣ, Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΗΜΕΝΣ.

ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Η προσφιλή σας ταχτική είναι η συκοφάντηση αυτών που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε με επιχειρήματα. Τα ξέρουμε άλλωστε κι από παλαιότερα, την τέχνη την ανακάλυψαν άλλοι. Μόνο που δεν μπορείτε να ονοματείστε τις "δουλίτσες" μας κι αυτό σας δημιουργεί δυσκολίες. Μην ζορίζεστε, ο κόσμος μας ξέρει όλους και έχει άποψη για τον καθένα και την πορεία του. Κυρίως όταν έχει το θάρρος να αποκαλύψει το πρόσωπό του και να ομιλεί χωρίς κουκούλα.

Ανώνυμος είπε...

φίλε μου ο πρώτος που φοράει κουκούλα είναι ο διαχειριστής του κάθε μπλόκ.Η ανωνυμία του είναι μάλιστα πιό ισχυρή από του επισκέπτη γιατί και μπορεί να επιλέγει το τί θα βάζει και έχει όλη την ευχέρεια να αρθρογραφεί περισότερο από έναν ανώνυμο σχολιαστή.Εσύ π. χ δεν ξέρω ποιός είσαι δεν μας το λές. Συνεπώς μάλλον εσύ πρέπει να βγάλεις την κουκούλα για την οποία κατηγορείς τους ανώνυμους σχολιαστές όταν δεν σε βολεύουν αυτά που γράφουν.Σιγά μην καταδιώκεσε. Απλά το βρήκες τώρα το τροπάρι και το ξέρεις καλά μου φαίνεται

ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Προφάσεις εν αμαρτίαις. Οι ανώνυμοι, αφού δεν με ξέρουν, πως ξέρουν ότι ψήφισα οικολόγους. Όλοι είμαστε γνωστοί. Το πρόβλημά τους είναι ότι δεν έχουν το ανάστημα να καταθέσουν επωνύμως αυτά που λένε, γιατί στην μικρή μας κοινωνία γνωριζόμαστε και βέβαια πολλοί θα χαμογελάσουν όταν αποκαλυφθούν τα πρόσωπα.

Ανώνυμος είπε...

εβγαλα συμπέρασμα. σε αυτό το μπλόκ γράφει ένας ανώνυμος και ένας ανώνυμος συνπολίτης.αυτοί φτάνουν για να παίζεται το γαιτανάκι.αντε γειά.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΣΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ....ΖΑΧΑΡΟ.2,3..3,1...3,6.ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΗΠΩΣ ΧΡΙΑΖΕΣΤΕ ΓΛΙΚΟΖΗ