Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Ο Στάθης Σταυρόπουλος και ο Λεωνίδας Κύρκος


Έγραψε ο Στάθης Σταυρόπουλος στην Ελευθεροτυπία πολλά και διάφορα, για να στηλιτεύσει την μετεκλογική τοποθέτηση του Λεωνίδα Κύρκου, ο οποίος δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν «ταπεινωτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ» και σε ότι αφορά την ανάληψη των ευθυνών από τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα, είπε ότι «χρειάζεται μια γενναιότητα από τη μεριά τους που δεν ξέρω αν την έχουν».
Και γιατί τα είπε αυτά ο Λ. Κύρκος, του έσυρε ο Στάθης τα «εξ αμάξης». Πήγε μέχρι το 1977 για να συγκρίνει –και άρα να δικαιωθεί- τις πενιχρές εκλογικές επιδόσεις του τότε ΚΚΕ εσωτερικού, και με την ευκαιρία –αφού ντύθηκε παπάς- απεφάνθη και για την αποτυχία του εγχειρήματος της ανανέωσης της αριστεράς που αποπειράθηκαν, από το 1968 και δώθε, ο Λ. Κύρκος και οι σύντροφοί του.
1. Ας μην ξεχνά ο Στάθης ότι αν –από το 1968- ο Λ. Κύρκος δεν ακολουθούσε αυτήν την πολιτική πορεία του Γολγοθά, σήμερα δεν θα υπήρχε ΣΥΝ για να τον στεγάζει. Ας αφήσει λοιπόν τις λαθροχειρίες για τα 0,5 και τα 2,72 και τα 1,35, γιατί θα τον ρωτήσουμε σε ποιο μετερίζι βρίσκονταν τότε αυτός -και πολλοί απ’ αυτούς που στηλιτεύουν και απαιτούν την σιωπή του Λεωνίδα; Είπαμε να τα ξεχάσουμε και να δούμε μπροστά, θεωρώντας ότι -για τότε και για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος-, βγήκαν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Όχι όμως να φτάσουμε και στο «χίμηξε η φακή να φάει το λάδι».
2. Τι έπρεπε να κάνει, δηλαδή, ο Λ. Κύρκος; Να βγει και να στρογγυλέψει και να βαφτίσει το αποτέλεσμα επιτυχία, υποτιμώντας την λογική των πολιτών, για να φανεί καλός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να τηρήσει τις παραδόσεις; Λίγη αξιοπρέπεια.
3. Είχε την απαίτηση από τον Λ. Κύρκο, να βγει νομιμόφρων και να κάνει την γνωστή προεκλογική έκκληση για υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να καλέσει τους πολίτες και τους αριστερούς να μπουν στο μαντρί και να υπερψηφίσουν μια πολιτική με την οποία δεν συμφωνεί. Τόση υποκρισία; Δηλαδή –κατά τον Στάθη- η πολιτική μας πρέπει να υπερψηφίζεται είτε καλή είναι είτε κακή, και όλα καλά και άγια: οι ηγεσίες στην θέση τους, οι μηχανισμοί δοξασμένοι και οι πολίτες στην γωνία. Έχουμε την απαίτηση να καταδικάζονται από τον κόσμο, όλα τα άλλα κόμματα, όχι όμως εμείς - οι περιούσιοι. Κι όλα αυτά ο Στάθης τα διατείνεται και τα υπονοεί, ως γνήσιος αριστερός, υποθέτουμε.
4. Τον Ν. Κωνσταντόπουλο να μην τον επικαλείται κατά το πώς τον «συμφέρει». Αν είναι τίμιος, ας πάρει όλες τις τοποθετήσεις του Κωνσταντόπουλου, όλο αυτό το διάστημα. Δυστυχώς για τον Στάθη, τα είχε πει κι αυτός, όπως και ο Λεωνίδας και πάρα πολλοί άλλοι, που όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά βαφτίστηκαν «Πασόκοι» και θεσιθήρες, κατά την προσφιλή σταλινική ταχτική της αριστεράς, να σπιλώνει ανθρώπους που δεν ταυτίζονται με τις ηγεσίες.
5. Και για να χαϊδέψει τον κομματικό πατριωτισμό, ο Στάθης, βάζει στην συνταγή του και λίγο Πάγκαλο και λίγο Καρατζαφέρη και λίγο Πρετεντέρη, στο ίδιο καζάνι με τον Λ. Κύρκο, μιλώντας συγχρόνως και για σταλινισμό. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
6. Η διαφαινόμενη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα, μάλλον θα δικαιώσουν τον Λεωνίδα και ως προς το έλλειμμα της γενναιότητας.
7. Ο Λ. Κύρκος έδωσε πολλά από την ζωή του στην αριστερά, για να μπορεί να μιλάει και να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η σιωπή δεν του πρέπει.

Στάθη Σταυρόπουλε, αν δεν το κατάλαβες, πέρασε ο καιρός των αμνών για τους αριστερούς που «έβγαζαν λόγους» και υμνούσαν «τον σοφό αρχηγό τους». Και αυτό βέβαια ισχύει για όλους, και για τον Λ. Κύρκο. Θα μιλάμε, θα καταψηφίζουμε, θα απέχουμε, θα φτύνουμε τους μηχανισμούς –όλους τους μηχανισμούς. Το τι σημαίνει αριστερός και το πώς θα είμαστε αριστεροί δεν θα μας το υπαγορεύουν τα ιερατεία.

5 σχόλια:

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος είπε...

Πολύ σωστά σύντροφοι! Όλο το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τον τελευταίο χρόνο στον Συνασπισμό είναι η απόπειρα πλήρους ελέγχου του κόμματος με σταλινικές μεθόδους. Ξύπνησαν τα καθεστωτικά αντανακλαστικά μερικών και σε συνδυασμό με τα αριστερίστικα όνειρα κάποιων που βρέθηκαν πρόσφατα με εξουσία εφαρμόζεται το σχέδιο "να τελειώνουμε με τους δεξιούς του Συνασπισμού"! Ακόμα κι ο Στάθης που μέχρι προχτές έκανε τον Παπαδημουλικό στο Κόκκινο (από ενοχές;) λάλησε ξαφνικά με τις δηλώσεις Κύρκου. Τι συμβαίνει μόνο ο ψυχίατρος ξέρει. Είναι δυνατόν να επιζούν ακόμα τα πάθη και οι αντιπαλότητες της εποχής ΚΚΕ-ΚΚΕεσ;
Κι όμως είναι πιθανόν-ο σταλινισμός βρυκολάκιασε φαίνεται και θέλει ένα γερό χτύπημα στην καρδιά για να απαλλαγούμε για πάνατ. Κουράγιο..

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΕΧΘΑΝΕΤΕ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΙΔΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΓΥΦΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΛΚΙΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ
Είσαι πολύ σκληρός!
Βαριέμαι να γράφω μεσημεριάτικα, αλλά μια βόλτα στις Ευρώπες και λίγη προσοχή, τηρουμένων των αναλογιών, θα καταδείξει περίτρανα ότι η Σοσιαλδημοκρατία μόνο για αφαίμαξη χρησιμοποιεί την Αριστερά.
Εννοείται βεβαίως πως ελάχιστοι θα στήριζαν ένα αποκούμπι του Πασοκ.


Κάνε μια βουτιά και για μένα!

Ζίνα

Ανώνυμος είπε...

Σωστά δεν θα μας το υπαγορεύουν τα ιερατεία πώς θα είμαστε αριστεροί αλλά γιατί έχεις τόσο ανάγκη να χρησιμοποιείς και να ταυτίζεσε με τον τίτλο του ΣΥΝ για να εκφράζεις τις απόψεις σου ποιός σου το υπαγορεύει η αριστερή σου συνείδηση ή μήπως κάποιο ιερατείο

ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Ανώνυμε των 5.22
Είμαι από τους πρώτους ανένταχτους αριστερούς που οργανώθηκαν στον ΣΥΝ, μόλις δημιουργήθηκε, το 1988 και με παλιότερη θητεία 75-78 στο ΚΚΕ. Δικαιούμαι -τουλάχιστον όσο κι εσύ- να αυτοπροσδιορίζομαι -μου το επιτρέπεις δεν μου το επιτρέπεις; Αυτά που λές τα έχουμε ξανακούσει πολλές φορές και δυστυχώς δικαιωνόμαστε κάθε φορά. Δεν θα σας αδειάσουμε όμως έτσι εύκολα -όπως νομίζεις- την γωνιά. Διδαχθείτε τουλάχιστον λίγο από τα αποτελέσματα και από αυτά που γίνονται τώρα στον ΣΥΝ.