Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: synpolitisstagironakanthou@yahoo.gr

Επισκέψεις από 20-11-07

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η αναζήτηση των ηδονών

Ένα σπουδαίο βιβλίο κυκλοφόρησε. Ο λόγος για την "Αναζήτηση των ηδονών" του Μισέλ Ονφρέ. Παλαιότερα σας είχαμε συστήσει και το προηγούμενο βιβλίο του, "Πραγματεία περί αθεολογίας", άλλη μία σημαντική φιλοσοφική κατάθεση του συγγραφέα.
Η «Αναζήτηση των ηδονών» είναι ένα βιβλίο ανατρεπτικό -υπό μία θεώρηση- αιρετικό για θρησκευόμενους, θρησκόληπτους και συντηρητικούς κάθε απόχρωσης, το ξεκαθαρίζουμε απ’ την αρχή. Όλοι οι ανωτέρω θα το βρουν βλάσφημο και τρισάθλιο και καλά είναι να το αποφύγουν για να μην σκανδαλιστούν και αμαρτάνουν.
Απ’ εναντίας, αυτοί που πιστεύουν ότι «εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ», αυτοί που ψάχνουν γενικώς και αμφισβητούν τα θέσφατα και τα δεδομένα, θα το βρουν υπέροχο και λυτρωτικό, καθώς θα αναζητήσουν, μαζί με τον συγγραφέα, τις αιτίες της εγκληματικής ερωτικής στέρησης που έχει επιβάλλει ο χριστιανισμός στον άνθρωπο και τον έχει μαραζώσει μέχρι ψυχοσωματικής πάθησης, με σχιζοφρενικό αντάλλαγμα το παραμύθι της αιώνιας ζωής και του παραδείσου. Ποιος ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να ισχυρισθεί σοβαρά ότι η ερωτική στέρηση –για οποιονδήποτε λόγο- δεν δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα σ’ αυτόν που την υπομένει; Σκεφτείτε λοιπόν, αν στο άτομο γεννά την ψυχική αρρώστια, τι γίνεται με την κοινωνία που έχει γαλουχηθεί επί χιλιετίες από τους παπάδες, τους δασκάλους και τους θεολόγους που ενστάλαξαν το φαρμάκι για τον έρωτα και την ηδονή στην συλλογική μας συνείδηση. Ευτυχώς που υπήρχε, από πάντα, η αμαρτία ως καταφυγή, ως μέριμνα της φύσης και ως αυτοάμυνα, ακόμα και γι’ αυτούς που δίδασκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: